de weg naar vrijheid

De weg naar vrijheid, wat is er nodig?

Vrijheid, er is nogal wat over gesproken de laatste jaren. Voor de corona-gekte waren de meeste mensen nog steeds in de waan dat ze in vrijheid leefden. Dagelijks hoorde je wel termen als “we leven nog altijd in een vrij land” of er werd gesproken over “de vrijheid waar soldaten voor gesneuveld waren in de oorlog”. De meest tenenkrommende voor mij persoonlijk (en met mij vele andere anarchisten, ongetwijfeld) is nog altijd de idiote link die men legt tussen vrijheid en stemrecht. Alsof het aanwijzen van andere mensen om over jouw lot te beslissen ook maar iets met vrijheid te maken heeft. De krankzinnigheid van deze aanname zou geen toelichting nodig hoeven hebben en toch snappen de meeste het niet, als je het benoemt. Na corona kregen steeds meer mensen door dat er iets flink mis was met de wereld en dus ook ons land en met name de vrijheid die we dachten te hebben. Ineens werd het zichtbaar. En toch is de weg naar vrijheid nog lang, want er zijn nog te veel misconcepties en verkeerde denkbeelden bij mensen. Dus wat is er nodig?

De weg naar vrijheid kent vele obstakels

De weg naar vrijheid is er waarschijnlijk ook een die door de overheid onderhouden wordt (muh roads), vol met zogenaamde potholes en drempels. En daarmee doel ik niet alleen op het verkrijgen van vrijheid, maar überhaupt inzien en bevatten wat ware vrijheid is. Want dat lijkt voor de meeste mensen al een hele opgave. Zoals ik in de inleiding al aangaf hebben de meeste mensen zeer vreemde definities van wat vrijheid is, zoals o.a. dus het vrijwillig kiezen van een groepje mensen die je vervolgens 4 jaar lang van een groot deel van je zuurverdiende centen beroofd. Als er iets is wat volledig tegenovergesteld van vrijheid is

de weg naar vrijheid

Na corona zijn er dus wel wat meer mensen bewust dat de wereld waarin we leven allesbehalve vrij is. Ik noem deze groep de “corona-wakkeren”. Gebeurtenissen in het verleden zoals Vietnam, een proxy-oorlog met als voornaamste inzet, de drugs- en wapenhandel (en niet de strijd tegen communisme zoals het narratief iedereen heeft wijsgemaakt), 911 waarbij 19 Arabieren met mini Stanley mesjes het ultramoderne, state of the art, miljarden dollars kostende beveiligingssysteem NORAD voor paal zette en de gecreëerde financiële crisis van 2008, waren niet voldoende om deze mensen wakker te schudden. Pas toen ze in eigen land individuele vrijheden kwijt dreigde te raken aan totalitaire en dystopische maatregelen vanwege het herbenoemen en herkwalificeren van de eeuwenoude griep, opende meer mensen de ogen. Op zich goed nieuws natuurlijk, want hoe groter de groep die op zoek is naar ware vrijheid, hoe beter. Het probleem is echter dat ook deze mensen de ware definitie van vrijheid niet kennen. En dus keren zij zich voor vrijheid tot de bron van alle problemen voor een oplossing, de politiek.

Stem ze weg is een illusie

Veel van deze mensen zoeken nu hun heil in de partij die zichzelf het Forum voor Democratie noemt. Ik ga ervan uit dat deze geen introductie nodig heeft, voor wie ze toch niet kent, Google is your friend ;). Persoonlijk denk ik dat deze partij geleid wordt door een man met een dubbele agenda (als we het dan toch over wappies of de complotdenkers hebben, doe ik gezellig mee). Maar om te voorkomen dat ik afdwaal en zinloze discussies hierover moet gaan voeren, zal ik daar verder niet op ingaan. Mijn punt is dat deze corona-wakkeren dus helemaal niet zo wakker zijn. In ieder geval niet als het gaat om de definitie van vrijheid, die is hen totaal onbekend. Een populaire hashtag onder deze mensen bij voorgaande verkiezingen was #stemzeweg. Hoe veel pogingen ik gedaan heb op Twitter om de waanzin er van in te laten zien weet ik niet, wel dat ik er honderden memes over gemaakt heb. Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden immers. Je kunt een overheid namelijk niet wegstemmen. Ja, je kunt de samenstelling ervan veranderen en dus de zittende partijen misschien wegstemmen, maar daarmee verwissel je slechts degene die de zweep hanteert. Je creëert er geen vrije samenleving mee. En dat is dus waar de schoen wringt.

Er bestaat geen partij die ware vrijheid biedt, zelfs niet de Libertaire partij die ik onlangs nog bewierookt heb in een artikel (en daar sta ik nog altijd achter). Ik heb dan ook duidelijk vermeld dat als je toch per se wilt stemmen, deze partij het dicht bij vrijheid komt en waar mensen een vrije samenleving nastreven, maar dit door middel van het zogenaamde minarchisme willen bereiken. En dat is in mijn ogen as close as you can get wat betreft vrijheid zoeken in de politiek. Ik zelf ben en blijf een agorist en dat betekent dat ik nog altijd overtuigd ben dat de enige manier om een vrije samenleving te creëren een actieve aanpak vergt, waarbij de overheid als het ware buitenspel wordt gezet.

Hoe definieer ik ware vrijheid dan precies?

De ironie is dat de definitie er van zo eenvoudig is en toch bijna niemand het zo ziet. Dat komt door de programmering die mensen gaande hun leven hebben gekregen. En als je ze het uitlegt, snappen ze het natuurlijk wel, maar de programmering blokkeert als het ware de acceptatie. Dit is immers niet zoals het hun aangepraat is door ouder, school, media, omgeving etc. Een mens leeft slechts in ware vrijheid als hij zichzelf bezit, daartoe behoort dus ook alle privé-eigendom die hij verkregen heeft uit eigen arbeid. Wanneer men leeft in een samenleving die gebaseerd is op vrijwillige interactie tussen mensen, waarbij individuen het vermogen hebben om hun eigen keuzes te maken en acties te ondernemen zonder onderworpen te zijn aan dwang of geweld/ agressie van anderen. Geen mens heeft het recht andere mensen te bezitten. Daarbij moet gezegd worden dat de werkelijk vrije mens zelf natuurlijk ook het Non-Agressie-Principe (NAP) naar anderen toe moet hanteren, maar dit lijkt me logisch.

Zoals je ziet, past het hebben van een overheid dus niet in de definitie van ware vrijheid. Overheden geven namelijk slechts stukjes vrijheden, maar leggen daarnaast via dwang en geweld ook (vrijheidsbeperkende) regels op. Het is irrelevant of deze regels gemaakt worden vanuit goede of kwade motieven en of dit in het voordeel of nadeel van het individu is.

De gouden regel

de weg naar vrijheid

Het NAP wordt door vele anarchisten/ voluntaristen/ agoristen (verschillende labels van mensen die in de kern allemaal dezelfde ware vrijheid nastreven) ook wel de gouden regel genoemd. Ondanks dat ik niet religieus ben, vind ik de gelijkenis met de Gouden Regel in de Bijbel uit Mattheüs 7:12 wel passend: “Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun insgelijks; want dit is de wet en de profeten.”

De weg naar vrijheid, dus wat is er nodig?

Het antwoord op deze vraag is net zo simpel als de definitie van ware vrijheid: educatie. Hoe gek dit ook mag klinken, het gros van de mensen moet er aan herinnerd worden wat waarlijk leven in vrijheid inhoudt. En dit is niet eenvoudig. Keer op keer zul je stuiten op de cognitieve dissonantie die in mensen geprogrammeerd zit. Eenieder die zichzelf blootgeeft als een vijand van de staat zal ook op die manier gezien worden. Als een gevaarlijke extremist die anarchie en chaos predikt, terwijl juist het tegenovergestelde het geval is. Een waarlijk vrije samenleving zal nooit de hoeveelheid chaos kunnen creëren zoals overheden dat doen. De perceptie van de wereld en het begrip van wat vrijheid is moeten dus drastisch veranderen en dat kan enkel bereikt worden door educatie. Kennis is macht geldt ook hier. Dat was dus ook mijn motivatie om deze website te starten. Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat, maar vele kleintjes maken een grote. En de groep mensen een juist begrip over vrijheid heeft, groeit gestaag, wereldwijd. En als eenieder die erbij komt, dit helpt verspreiden, zal het als een sneeuwbal bergafwaarts groeien. Als een groep discipelen die het Gospel der vrijheid prediken. Een verbeterde versie van “de meeste stemmen (doen laten) gelden”. Doe je ook mee?

De filosofie van vrijheid

Tot slot wil ik nog een korte, maar in mijn ogen briljante video met je delen, waarin de filosofie van vrijheid wordt uitgelegd:

Laat gerust een reactie achter en mocht je vragen of suggesties hebben, neem dan even contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *