Wet Verplaatsing Bevolking

Is de Wet Verplaatsing Bevolking een knap staaltje democratie?

De regering heeft een oude wet uit 1952, de Wet verplaatsing bevolking (Wvb), in 2022 geactiveerd om woonruimte te vorderen voor Oekraïense vluchtelingen. Echter, volgens oud-advocaat Frank Stadermann, wordt deze wet verkeerd aangewend. De Wvb is oorspronkelijk bedoeld voor gedwongen evacuaties tijdens oorlog of oorlogsdreiging. De regering heeft bepaalde artikelen van de wet geactiveerd vanwege de toestroom van Oekraïense vluchtelingen, waardoor de burgemeester de bevoegdheid heeft om woonruimte op te eisen. Dit gebruik van de wet roept vragen op, omdat de huidige situatie geen oorlogsgevaar inhoudt. Er is kritiek geuit op het gebruik van de wet voor een ander doel dan waarvoor deze is geschreven, en het wetsvoorstel dat dit gebruik mogelijk maakt, is ter beoordeling voorgelegd aan de Tweede Kamer en inmiddels aangenomen. Veel mensen klagen dat dit riekt naar totalitair gedrag van de overheid, maar is dit wel zo?

De Wet Verplaatsing Bevolking maakt wat los

Vrijwel direct toen deze wet werd aangenomen vorig jaar juli, liepen de gemoederen hoog op bij (stemmend) Nederigland. Op verschillende socialmediaplatforms en met name natuurlijk op X (Twitter) ging men los op deze controversiële oude wet in nieuw jasje. Het is natuurlijk ook wel wat, zomaar gedwongen worden je eigen huis ter beschikking te stellen of zelfs gedwongen moeten verlaten, zodat mensen uit een ver en vreemd land er kunnen intrekken. Laat ik maar meteen duidelijk maken, dat ook ik deze wet krankzinnig vind, maar voor mij is het ook meteen een schoolvoorbeeld van waarom democratie niet werkt en niets met vrijheid te maken heeft. Wie dat nu nog niet inziet, heeft geen bord voor zijn kop, maar is naar mijn mening stekeblind.

De Wet Verplaatsing Bevolking maakt wat los

Is de De Wet Verplaatsing Bevolking ondemocratisch?

Om deze vraag te beantwoorden, hoeven we natuurlijk enkel maar de meest realistische definitie van democratie toe te passen en die is “De meeste stemmen gelden”. En in dat opzicht is er maar een antwoord mogelijk op de vraag of de Wet Verplaatsing Bevolking ondemocratisch is: NEE! Op het moment dat men zijn stembiljet in die kliko stopt, stemt men er mee in dat men niet alleen de uitslag van de verkiezingen accepteert, maar ook de vorming van het nieuwe kabinet en alle gevolgen die daaruit voortvloeien, zolang men maar binnen de kaders van de wet blijft. En dat is hier gewoon het geval. Men heeft een oude wet uit 1952 genomen, deze flink afgestoft en hier en daar gerenoveerd waar nodig, zodat deze bruikbaar was voor een bepaalde agenda. Ik ga er maar even niet op in wat deze agenda is, anders dwalen we onnodig te ver af.

En dus kunnen anarchisten/ voluntaristen/ agoristen of welke versie van dezelfde vrijheidsgezinde mensen hun moment van zie je nu wel pakken, wat betreft hun eigen definitie van het woord democratie. Die is namelijk gang rape. “Gang Rape?”, hoor ik je zeggen. Ja, gang rape. In de praktijk is het namelijk bijna altijd zo dat de meeste stemmen gelden, betekend dat er nog altijd een grote groep, ook al is dit de minderheid, genaaid wordt door de wil van de rest. In het geval van deze Wet Verplaatsing Bevolking is dat deel zelfs enorm groot, dat weet ik zeker. Niemand zit er immers op te wachten om zijn huis, waar hij hard voor gewerkt heeft, te moeten (onvoluntaristisch dus, om het zo maar te noemen 😉 )afstaan aan vreemdelingen uit een ver land, die totaal geen bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming er van. Wederom is dit een voorbeeld van hoe overheid, in welke vorm of smaak dan ook, zomaar het fruit van jouw inzet, werk, tijd, energie en geld kan afnemen en het aan anderen kan geven. Je zou deze wet dus wel een kleine overwinning kunnen noemen voor iedereen en alles wat libertair denkt en leeft.

Conclusie, maakt dit mij blij?

Wet Verplaatsing Bevolking

Nou ja en nee. Enerzijds hoop en denk ik dat dit soort voorbeelden bijdragen aan een verhoging van het bewustzijn van “de meute”, wat betreft hun begrip van termen als vrijheid en democratie. Anderzijds vrees ik dat dit tegelijkertijd een voorbeeld is van hoe ver men kan gaan en dat er nog veel meer totalitair gedrag van de overheid nodig is, om dat bewustzijn hoog genoeg te tillen. Misschien wel tot een niveau waar het te laat zal zijn, om er nog iets tegen te doen. Vooralsnog is de wet al ruim een jaar geleden aangenomen en het enige wat men ertegen denkt te kunnen doen, is naar de stembus stappen over 3 weken. Nog altijd niet beseffend dat dit soort wetten het gevolg zijn van de vorige keer dat zij hun stembiljet in de kliko stopten. Nog altijd lijkt men de diepte van de betekenis van volksvertegenwoordiging niet volledig te bevatten. Je neemt letterlijk vertegenwoordigers aan die vanaf dat moment voor jou gaan beslissen, wat het beste voor je is. En zij hebben tal van keren bewezen, dat ze daarbij niet altijd kijken naar wat de belangen van het volk zijn, maar vaker naar die van anderen. Of dat nu grote bedrijven zijn, andere overheden, of mensen uit een ver en vreemd land. Het is misschien tijd dat men kijkt naar de mogelijkheden van een werkelijk vrije samenleving. Naar wat echte vrijheid is. Naar de filosofie van het voluntarisme, te bereiken via agorisme.

Laat gerust een reactie achter en mocht je vragen of suggesties hebben, neem dan even contact met me op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *