agorisme contra-economie

Ja, alweer een inleiding tot het agorisme! door Sal Mayweather

Agorisme is een politieke filosofie die pleit voor een samenleving gebaseerd op vrijwillige interacties en vrije markten, zonder de aanwezigheid van of inmenging door de staat. Contra-economie (of counter-economie) is de praktijk van economische activiteiten die buiten de controle of regulering van de staat vallen, zoals zwarte markten, grijze markten, ruilhandel, cryptocurrency's, ondernemerschap, enz. De term "contra-economie" werd bedacht door Samuel Edward Konkin III, de grondlegger van het agorisme, in zijn boek The New Libertarian Manifesto.


In deze blogpost verzoekt Sal Mayweather de belangrijkste ideeën en principes van agorisme en contra-economie uitleggen, en hoe ze kunnen worden toegepast in ons dagelijks leven. Ook bespreekt hij enkele van de voordelen en uitdagingen van een leven als agorist in de moderne wereld.

De markt - agora

Agorisme is gebaseerd op het concept van de agora, de openbare marktplaats in het oude Griekenland waar mensen vrij en vreedzaam goederen en diensten konden uitwisselen. Agoristen geloven dat de agora de natuurlijke en spontane orde van de samenleving is, en dat deze kan voorzien in alle behoeften en wensen van individuen zonder dwang of geweld. Agoristen verwerpen de legitimiteit en het gezag van de staat, die wij zien als een parasitaire en onderdrukkende instelling die de rechten en vrijheden van individuen schendt. Agoristen verwerpen ook politiek activisme en stemmen/ verkiezingen, als ineffectieve en immorele manieren om sociale verandering tot stand te brengen. In plaats daarvan pleiten wij voor directe actie en vreedzaam verzet door middel van contra-economie.

agorisme contra-economie

Contra-economie

Contra-economie is het middel waarmee agoristen proberen een vrije samenleving te creëren. Door deel te nemen aan contra-economische activiteiten ondermijnen agoristen de macht en de inkomsten van de staat, terwijl ze ook alternatieve netwerken en gemeenschappen creëren die gebaseerd zijn op wederzijdse hulp en vrijwillige samenwerking. Tegen-economie kan vele vormen aannemen, zoals:

 • Het kopen en verkopen van goederen en diensten die illegaal of ongereguleerd zijn door de staat, zoals drugs, wapens, gokken, prostitutie, enz.
 • Het gebruik van alternatieve valuta of betalingssystemen die niet door de staat of centrale banken worden gecontroleerd, zoals cryptocurrencies, goud, zilver, enz.
 • Het produceren en consumeren van goederen en diensten die zelfvoorzienend of gedecentraliseerd zijn, zoals tuinieren, zonnepanelen, 3D-printen, enz.
 • Het vermijden van belastingen, voorschriften, licenties, vergunningen, vergoedingen, boetes, enz. die door de staat worden opgelegd aan economische activiteiten.
 • Ondersteuning van of aansluiting bij organisaties die onafhankelijk of tegen de staat zijn, zoals het Mises/Abbeville Instituut, zwarte markt netwerken, hacker groepen, enz.

De contra-economie kan worden ingedeeld in twee categorieën: zwarte markten en grijze markten. Zwarte markten zijn die activiteiten die uitdrukkelijk door de staat verboden zijn en een hoog strafrisico inhouden. Grijze markten zijn die activiteiten die niet illegaal zijn, maar door de staat worden gereguleerd of belast. Veel agoristen opereren liever op grijze dan op zwarte markten, omdat ze het inherent minder riskant vinden. Het is echter belangrijk te onthouden dat zwarte markten de enige echt vrije markten zijn, die vrij zijn van agressie en fraude tegen anderen.

agorisme contra-economie

Voordelen & uitdagingen van agorisme

Enkele voordelen van agorisme en contra-economie zijn:

 • Ze staan individuen toe hun vrijheid en autonomie uit te oefenen over hun eigen leven en eigendom.
 • Ze bieden individuen meer keuzes en mogelijkheden bij het bevredigen van hun behoeften en voorkeuren.
 • Zij bevorderen innovatie en ondernemerschap door een concurrerende en dynamische marktomgeving te creëren.
 • Zij verminderen verspilling en inefficiëntie als gevolg van staatsinterventie en bureaucratie.
 • Zij bevorderen sociale harmonie en samenwerking door conflicten en geweld als gevolg van staatsdwang te elimineren.

Enkele van de uitdagingen van agorisme en contra-economie zijn:

 • Ze stellen individuen bloot aan juridische risico's en straffen van de overheid.
 • Ze vereisen dat individuen waakzamer en voorzichtiger zijn in het beschermen van hun privacy en veiligheid tegen toezicht en handhaving door de staat.
 • Ze vereisen van individuen meer verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid bij het beheren van hun eigen zaken en middelen.
 • Zij worden geconfronteerd met een sociaal stigma en weerstand van de gewone maatschappij, die geconditioneerd is om de status quo te aanvaarden en te steunen.

Agorisme en contra-economie zijn geen utopische of idealistische visies op de samenleving. Het zijn realistische en praktische strategieën om vrijheid en welvaart te bereiken in een wereld die gedomineerd wordt door statisme. Agorisme en contra-economie zijn voor iedereen. Hoewel ze moed, toewijding, creativiteit en veerkracht vragen van degenen die ervoor kiezen ze toe te passen, bieden ze ook een manier van leven die in overeenstemming is met hun principes en aspiraties.

Voor een meer volledige inleiding in de filosofie van het agorisme, lees mijn boek, Anti-Politiek.

De auteur

Sal Mayweather is een agorist uit de Verenigde Staten, die door middel van blogs en podcasts de filosofie van agorisme verspreidt. 

Sal the agorist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *