Javier Milei

Kan Javier Milei de Centrale Bank sluiten?

Ik kwam het volgende artikel tegen op Mises.org en vond het interessant om te delen. Javier Milei is hot immers en de vraag is, is deze man “the real deal’ of een zoveelste schaakstuk van de heersende klasse, die hun agenda moet helpen uit te rollen. In dit geval door het libertarische gedachtegoed en de aanhangers er van als onbetrouwbaar en gek af te schilderen? De tijd zal het leren. Het is op zijn minst interessant om te zien wat deze kersverse President gaat doen. De Centrale Bank van het land sluiten? In dat geval wil hij de Dollar, die men in het land liever bezit dan de Peso als wettig betaalmiddel invoeren. Een echte politicus die volgens het democratische systeem voor “the lesser of 2 evils” kiest dus, want of de Dollar nu zo’n geweldige keuze is? Maar in dit geval wel een logische, aangezien men hem vaak al bezit en er vandaar uit gekeken kan worden naar nieuwe opties. Eerst die superinflatie aanpakken. Wat dat betreft een positief punt voor Javier wat mij betreft. De meningen in het artikel zijn dus van Daniel Lacalle en zijn niet per se meningen waar ik achter sta.

Kan Javier Milei echt de Centrale Bank van Argentinië sluiten?

De monumentale financiële en monetaire puinhoop die Peronisten Massa en Fernández hebben achtergelaten voor Javier Milei is moeilijk te repliceren. Ex-president Mauricio Macri zelf legde uit dat de erfenis die Javier Milei ontvangt “slechter” is dan degene die hij aantrof van Cristina Fernández de Kirchner. Peronisme laat een land in puin achter en met een enorme tijdbom voor de volgende regering.

De enorme economische problemen van Argentinië beginnen met een primair begrotingstekort van 3% van het BBP en een totaal tekort (inclusief rentelasten) dat meer dan 5% van het BBP overschrijdt. Bovendien is het een structureel tekort dat niet kan worden verminderd tenzij de overheidsuitgaven worden verlaagd. De publieke uitgaven vertegenwoordigen al 40% van het BBP en zijn verdubbeld in het tijdperk van Kirchnerisme. Als we de begroting van Argentinië analyseren, is tot 20% puur politieke uitgaven. De vorige linkse regering bezuinigde alleen op de uitgaven voor pensioenen, die volgens het Argentijnse Instituut voor Fiscale Analyse de helft van de aanpassing in reële termen waren.

De interventionistische beleidsmaatregelen en prijscontroles van Massa en Fernández hebben geleid tot een tekort aan vlees en benzine in een land dat rijk is aan olie en vee, waarbij opnieuw wordt aangetoond wat Milton Friedman zei: “Zullen we binnenkort lezen dat overheidscontrole over prijzen heeft geleid tot een tekort aan zand in de Sahara?”

We mogen niet vergeten dat de regering-Fernández Argentinië achterlaat met een jaarlijkse inflatie van 140% na een waanzinnige toename van de monetaire basis met meer dan 485% in vijf jaar, volgens de Centrale Bank van Argentinië.

Deze confiscatoire en uitputtende fiscale en monetaire beleidsmaatregelen hebben een ramp gecreëerd in de reserves van de Centrale Bank. Fernández laat een failliete Centrale Bank achter met negatieve nettoreserves van $12 miljard en een tijdbom in rentegevende verplichtingen (Leliqs) die meer dan 12% van het BBP overschrijden en effectief neerkomen op meer geld bijdrukken en inflatie in de toekomst wanneer ze aflopen. Met een landenrisico van 2.400 basispunten heeft de zelfbenoemde “socialisme van de 21ste eeuw” -regering Argentinië en zijn Centrale Bank officieel failliet achtergelaten, met 40% van de bevolking in armoede en met een mislukte valuta.

Milei moet nu deze vergiftigde erfenis met vastberadenheid en moed confronteren. Macri, die leed onder het falen van geleidelijkheid, betoogde onlangs dat er geen ruimte is voor milde maatregelen, en hij heeft gelijk.

Javier Milei heeft beloofd de Centrale Bank te sluiten en de economie te dollariseren. Maar kan dit worden verwezenlijkt?

Het antwoord is ja. Absoluut.

Om te begrijpen waarom Argentinië moet dollariseren, moet de lezer weten dat de peso een mislukte valuta is die zelfs door Argentijnse burgers wordt afgewezen. De meeste Argentijnse burgers sparen al wat ze kunnen in Amerikaanse dollars en voeren alle belangrijke transacties uit in de Amerikaanse valuta, omdat ze weten dat hun lokale valuta zal worden ontbonden door overheidsinterventie. De regering hanteert 15 verschillende wisselkoersen voor de peso, allemaal nep natuurlijk, die slechts één doel hebben: het stelen van burgers van hun Amerikaanse dollars tegen een valse wisselkoers.

De Centrale Bank is failliet, met negatieve nettoreserves, en de peso is een mislukte valuta. Daarom is het essentieel om de Centrale Bank te sluiten, en het land moet een onafhankelijke regelgever hebben zonder de bevoegdheid om valuta bij te drukken en het fiscale tekort te monetariseren. Het moet ook de mogelijkheid om de waanzinnige Leliq (rentegevende schuld) uit te geven, die vandaag en in de toekomst de valuta vernietigt, elimineren.

Javier Milei

Het sluiten van de Centrale Bank vereist een onmiddellijke en krachtige oplossing voor de Leliqs, die een realistische aanpak moeten omvatten voor de monetaire mismatch in een land waar de “officiële wisselkoers” de helft is van de werkelijke marktwaarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het zetten van een gedurfde stap om deze monetaire mismatch te erkennen, het sluiten van de Centrale Bank en het beëindigen van de monetarisatie van schuld zijn drie essentiële stappen om een pad naar de vernietiging van een land vergelijkbaar met dat van Venezuela te beëindigen. Milei begrijpt dit en weet dat de Amerikaanse dollars die burgers met enorme moeite sparen, moeten terugvloeien naar de binnenlandse economie door de monetaire realiteit van het land te erkennen en de Amerikaanse dollar wettig betaalmiddel te maken voor alle transacties.

Het monetaire vraagstuk is één kant van een enorm problematische munt. Het begrotingsprobleem moet worden aangepakt. Milei moet een einde maken aan het opgeblazen begrotingstekort, en dat vereist een aanpassing die politieke uitgaven elimineert zonder pensioenen te vernietigen. Dit moet het verkopen van enkele van de vele inefficiënte en opgeblazen staatsbedrijven en overmatige uitgaven aan puur politieke subsidies inhouden. Ten tweede moet Milei een einde maken aan het belachelijke handelstekort. Argentinië moet de misleide protectionistische en interventionistische wetten verminderen als de Peronisten open staan voor de wereld om alles te exporteren wat ze kunnen. Om dit te doen, moet het een einde maken aan de belachelijke “wisselkoersklem” en de 15 valse wisselkoersen die de regering gebruikt om dollars van burgers en exporteurs te onteigenen met oneerlijke tarieven en confiscaties.

Belastingen moeten worden verlaagd in een land dat 165 belastingen heeft en de hoogste belastingwig in de regio, waar kleine en middelgrote ondernemingen tot 100% van hun omzet betalen.

Argentinië moet afstappen van wat nu een confiscatoir en roofzuchtig staatsapparaat is. Bovendien moeten bureaucratische barrières, protectionistische maatregelen en politieke subsidies worden verwijderd. Bovendien moet Javier Milei zorgen voor juridische zekerheid en een aantrekkelijk en betrouwbaar regelgevingskader waarin het spook van onteigening en institutionele diefstal niet terugkeert.

Javier Milei’s uitdagingen zijn talrijk, en de oppositie zal proberen alle marktvriendelijke hervormingen te saboteren, omdat veel politici in Argentinië zeer machtig en rijk zijn geworden door het land in een nieuw Venezuela te veranderen.

Als Argentinië een welvarende economie wil worden die terugkeert naar welvaart, heeft het een stabiel macro-economisch en monetaire systeem nodig. Het moet erkennen dat het een mislukte valuta en een failliete Centrale Bank heeft en de dringende maatregelen implementeren die zo snel mogelijk nodig zijn. Het zal moeilijk zijn, maar niet onmogelijk, en het potentieel van de economie is enorm.

Argentinië was een rijk land dat arm werd door socialisme. Het moet het socialisme verlaten om opnieuw welvarend te worden.

Laat gerust je mening achter en voor vragen of suggesties kun je contact met me opnemen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *