kies wijzer

Kies wijzer … ik kies niet

Ik heb vanmorgen, puur uit nieuwsgierigheid, een tweetal zogenaamde “kieswijzers” ingevuld. Ik was namelijk benieuwd welke kant iemand die libertaire overtuigingen heeft, wordt opgeduwd. Het resultaat verraste me nauwelijks, libertair wordt immers niet echt gepromoot als het op politieke “wijzers” aankomt. Misschien is dit wel een reden waarom de gemiddelde Nederiglander toch altijd maar weer naar die kliko sjokt om zijn slavenmeester te kiezen. De vele wijzers maken hem niets wijzer. Tijd voor wat onderwijzing over het thema kies wijzer.

De kies wijzers staan op 2 voor 12

Om mijn nieuwsgierigheid te bedwingen, besloot ik dus 2 “kieswijzers” in te vullen, zodat ik meteen wat vergelijkingsmateriaal had. De eerste was van een krant, in dit geval het Algemeen Dagblad, omdat veel mensen nu eenmaal de krant lezen en de kans groot is dat zij deze test doen. De 2e kwam was de “Welke partij past bij mij” website, waar ik via Google op kwam met de zoekterm kieswijzer, omdat dat waarschijnlijk de meest gebruikte zoekterm is voor mensen die zo’n test willen doen. Vol verwachting klopte mijn hart en begon ik aan de vragen, die men me stelde. Wat mij daar eigenlijk meteen al aan opviel, is dat dit soort testen volledig uitgaan van de veronderstelling dat mensen ofwel rechts ofwel links zijn. Een nogal zwart-witte benadering om de politieke voorkeuren (of tegenkeuren) van mensen te peilen. En dus ook zeer ouderwets mijns inziens. Maar waarschijnlijk past het wel bij de geïndoctrineerde moderne mens met zijn mechanische brein. De binaire mensheid bestaat nu eenmaal uit eentjes en nulletjes, vandaag de dag, je bent het een of het ander, in beide gevallen een nul 😉

Bij elke vraag die je voorgeschoteld krijgt zijn er enkel keuzes waarbij de kiezer regulering van de overheid steunt, iets wat totaal niet strookt met de libertaire filosofie. Je bent ofwel voor verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, of verlaging, of je wilt dat het zo blijft. Je bent of voor belastingverhoging voor bedrijven, of verlaging er van. Afschaffen van belasting in zijn geheel, omdat het diefstal is, is helaas geen aangeboden optie. Je begrijpt dus wel dat wat je ook antwoord, een partij als de Libertaire partij zal nooit opkomen in de resultaten. Toch staan ze wel degelijk op het stembiljet. Ook in de mainstream media zal een partij als de LP nooit (of in ieder geval vrijwel nooit) aandacht krijgen, tenzij de MS de kans ziet om ze negatief weg te zetten. In het verleden is Toine Manders vaak genoeg door de mangel gehaald en afgeschilderd als een gek, vanwege o.a. zijn standpunt tegen belasting. Hoe het ook zij, iemand die veel libertaire overtuigingen (en dat zijn onbewust enorm veel mensen, geloof me) heeft en deze partij niet kent, zal er via kieswijzers niet bekend mee worden. En dat is by design (geloof me nog maar een keer).

Het resultaat van mijn kies wijzer experiment

Ik heb dus geprobeerd zoveel mogelijk de antwoorden te kiezen, die het dichtst bij de libertaire filosofie liggen te kiezen. En met dichtbij bedoel ik dat ze in de praktijk nog best ver weg lagen, helaas. Je zult dus niet verbaasd zijn dat de resultaten in beide gevallen nagenoeg hetzelfde waren, met het verschil dat de FVD en de BVNL van stuivertje wisselden als nr. 1 en 2, de top 5 was verder nagenoeg hetzelfde.

Lees verder onder de foto

kies wijzer

Het eigenlijke resultaat van deze kieswijzers, is dus niet zozeer dat je uitkomt op de partij die het dichtst bij jouw voorkeuren ligt. Maar meer nog dat het je weghoudt van goede alternatieven en het je gevangen houdt in het links-rechts paradigme. Er zijn natuurlijk nog veel meer kieswijzers te vinden online en ik ga ze niet allemaal uitproberen. Maar ik durf toch wel uit te spreken dat al zou ik ze wel allemaal doen, de kans dat de Libertaire Partij als resultaat zou verschijnen, eigenlijk nihil is. En dus kan ik maar 1 conclusie trekken over mijn kies wijzer experiment en dat is dat mijn werk er voorlopig nog niet op zit. En dat werk houdt in mensen bewust maken van het feit dat de politiek en het democratische systeem een mechanisme is om je in de boeien te houden. Een gevangenis van het bewustzijn, die je de illusie van vrijheid geeft. Op 22 november zijn de verkiezingen en ik kan je slechts 1 advies meegeven, kies wijzer … kies niet.

Ik ben benieuwd naar je mening over de verkiezingen en dit artikel, laat dus gerust een reactie achter. Voor vragen kun je contact met me opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *