Murray Rothbard

Murray Rothbard

Murray N. Rothbard was een econoom die een voorstander en pleitbezorger was van de Oostenrijkse School van economische theorieën.

Murray N. Rothbard doorgronden

Murray N. Rothbard was een natuurrecht libertariër en vurig voorstander van Oostenrijkse Economie, die door velen wordt gezien als een onorthodoxe kijk op economische principes. Er wordt gezegd dat de Oostenrijkse School al honderden jaren bestaat, waarbij sommige economisch historici het werk aanhalen van geleerden aan de Universiteit van Salamanca in Spanje die de werking van economische principes zoals de wet van vraag en aanbod observeerden en bestudeerden.

Men zegt dat hij de vader is van het anarcho-kapitalisme, dat zowel een economische als een filosofische overtuiging is dat individuele verantwoordelijkheid en zelfbezit te verkiezen zijn boven staatscontrole. Rothbard was en blijft een controversiële figuur vanwege zijn overtuiging dat de vrije markt zelfs die diensten zou moeten leveren die beschouwd worden als traditionele functies van een beperkte overheid. Hij was tegen belastingheffing, omdat hij die beschouwde als een vorm van slavernij; hij was voorstander van zelfbezit; en hij steunde het idee van een anarcho-kapitalistisch systeem dat een einde zou maken aan het overheidsmonopolie op geweld.

Murray N. Rothbard Achtergrond en Prestaties

Rothbard werd in 1926 in New York City geboren, en behaalde een doctoraal en een Ph.D. in wiskunde en economie aan de Columbia University. Tijdens zijn academische reis zou hij in politieke botsing zijn gekomen met zowel zijn professoren als medestudenten, waarvan hij de meesten als “links” beschouwde.

In zijn vormingsjaren werd hij beïnvloed door Ludwig von Mises, en na het lezen van diens boek, Human Action, werd hij achtergelaten met een blijvende indruk die hem een actief lid van Mises’ seminars aan de New York University in de vroege jaren 1950 zou maken. Rothbard zou later een leerboek schrijven dat de economische theorieën van Mises’ boek onderzoekt en extrapoleert.

Rothbard doceerde part-time economie aan het Brooklyn Polytechnic Institute gedurende ongeveer 20 jaar, ondanks het voortduren van zijn patroon van botsingen met collega-docenten en beheerders. In 1986 verliet hij die positie om hoogleraar economie te worden aan de Universiteit van Nevada, Las Vegas, een positie die hij bekleedde tot het moment van zijn dood.

Rothbard zou zich ontwikkelen tot een prominent en invloedrijk figuur in de libertarische beweging in Amerika in de 20e eeuw. Hij sloot zich specifiek aan bij het rechts-libertarisme, dat bekend staat om sterke politieke ideologieën zoals de afschaffing van een verzorgingsstaatbenadering. Hij was de oprichter van zowel het Center for Libertarian Studies als het Journal of Libertarian Studies. In wat hij waarschijnlijk als een van zijn grootste professionele prestaties beschouwde, was hij mede-oprichter van het Ludwig von Mises Instituut in 1982.

Rothbard overleed in januari 1995.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *